Décsi László blogja

Décsi László blogja

FILMEK A LÁTÓHATÁR SZÉLÉN

2017. július 17. - decsilaszlo

A filmek világának létezik és gyarapodik egy olyan része, ahol rá kell tudnunk hangolódni egy film sajátos atmoszférájára, A hollywoodi filmipar termékei közül ide sorolható Spielberg "Párbaj" (az előzési pszichózisról) és "Kapj el, ha tudsz!" (a valóban élt ifjú amerikai Strassnoff Ignácról) c. filmje. Különösen a Párbaj teremt torokszorító atmoszférát az amerikai autópályák hétköznapi életének mozzanataiból. 

A müvészfilmesek közül Bunuel tekinthető a különleges mozihangulat első felfedezőjének :"A nap szépe", "A burzsoázia diszkrét bája" c. filmjeivel, amelyek Bergmannál is könyörtelenebbül ábrázolják a polgárvilág abszurditásait. De ide tartozik Bradbury-Truffaut antiutópiája, a nálunk talán nem véletlenül kevéssé játszott "451 Fahrenheit", egy tökéletesen és könyörtelenül agymosásra berendezkedett hatalomról.

A magyar és magyar témájú filmek közül több jelentős szerepet játszik ebben a világban. Több a magyar nép mai valóságával foglalkozik. Koltai Gábor "Sose halunk meg" c. filmballadája a mai falusi szegények életének boldog pillanatait mutatja fel a főhős küzdelmeibe ágyazva. Hajdu Szabolcs: "Bibliothéque Pascal" c. filmdrámája egy Romániában élő magyar lány és a prostitúcióra kényszerítés története, amely könyörtelen realizmussal ábrázolja az alvilágot, a bürokráciát és a felső tízezer legextrémebb szexuális vágyainak kielégítését -ugyanakkor olyan, Bunuelhez méltó szürrelizmussal, amely az egész mai valóságot képes megkérdőjelezni.

A magyar történelmet is lehet szürreálisan, vagy különleges atmoszféra megteremtésével ábrázolni. Jakubisko "Báthory" c. filmje ilyen eredeti, szürrealisztikus (bár történetiségében erősen vitatható) felfogásában ábrázolja a híres-hírhedt csejtei nagyasszony történetét. Kaszás Géza "A Lovasijász" c. dokumentum-filmeposza az aktív hagyományőrzés atmoszférájának megidézésével illik ebbe a sorba.

Befejezném a mostani sort Kormakúr: "Everest" c., nem csak a hegyek szerelmeseinek erős atmoszférájú alkotásával. Ennek a filmnek is van magyar vonatkozása. Aki nem hiszi, annak felhívom figyelmét Sterczer Hilda, néhai Erőss Zsolt felesége Hópárduc Alapítványára, amely a terápiás falmászás szervezője hazánkban.  

A bejegyzés trackback címe:

https://decsilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9112667971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsuhesz 2017.07.17. 18:21:00

Ezeknek a filmeknek a nagy részét még nem láttam, úgyhogy nagyon köszönöm a tippeket, hasznos olvasmány volt!

decsilaszlo 2017.07.17. 22:39:28

@dzsuhesz: Politikusoknak különösen ajánlom 451Fahrenheitet, azt érdemes elolvasni is Bradbury-től. Az Everest-et akkor ajánlom, ha meg tudod nézni 3D-ben.
süti beállítások módosítása