Décsi László blogja

Décsi László blogja

Kőtenger-építészet

2017. augusztus 01. - decsilaszlo

A szentbékkállai kőtenger a természet szép alkotása a Káli-medence tájékán. Vajon ezt irigyelték meg a VII. és a VIII. kerület urai, amikor az alább bemutatásra kerülő közterületek kialakítását levezényelték, de legalábbis eltürték?

 184220789351de8bcec03d1_2270276c.JPG

  1. Erzsébetváros, Madách tér

Örvendetes, hogy eltünt a csúf parkolóhely (remélem, a Rumbach utca és az ottani parkolóház be tudja fogadni a korábban ott parkoló autókat). Kevésbé örvendetes a Kiskörúttól a Madách utca kapujáig húzódó járókő-tenger, megspékelve pár satnya fával. A beépítés ezen változatát állítólag népszavazás választotta ki 4 látványtervből, de ezt az Önkormányzat csak közölte, elszámolást erről nem láttam. A kőtenger fő haszonélvezői az arra kitelepülő árusok és vendéglátóhelyek. A színház előtti terasz a térre helyezett szobrot is takarja.

 madach20140712-6.jpg

  1. Erzsébetváros, Károly körút

A Budapest szíve címmel végrehajtott beruházás néhány szempontja sehogyan se áll közel az itt élők szívéhez. Nem részletezem most a VII. és V. kerület határvonalát képező villamossín-pár – alighanem százmilliós nagyságrendü költségü – széttelepítését egy satnya fasor és miniszökőkút betelepítésével közéjük. A VII. kerületi oldalról beszélek, amelyet jócskán kiszélesítettek (több szakaszon a télen csúszásveszélyes kőlapokkal). Az itt élők jól elfértek a korábbi járdán, a turistákkal együtt. A kiszélesítést főleg a kerékpárosok használják ki, bár van egyértelmüen jelzett kerékpársáv is. Kihasználják továbbá azok a jármüvek is, pl. a motoros roller, amelyekre láthatólag nem terjed ki a KRESZ. Megérte?

  1. Erzsébetváros és Józsefváros: Baross tér

Itt nem kőtenger van, hanem költséges építészeti megoldások kuszasága. A hajdani, belakott (döntően nem hajléktalanok lakásául szolgáló) lyukból egy nehezen átlátható labirintust csináltak, ami csak mutatósabb, nem kényelmesebb. A kiadó üzlethelyiségek többsége ma is üresen tátong.

  1. Józsefváros, Rákóczi tér

Szép, ugye? Hogy félrehúzódnak a fák a macskakő elöl! (A Kazinczy utcának a Dob és Wesselényi utcák közti „történelmi” szakaszát is ezzel burkolták – már most úgy néz ki, mintha tényleg 100 éves lenne.) A tér közepén ott meredezik az atomóvóhely (bocsánat: M4 metró) bejárata. Mindez a Nagykörút XX. század eleji polgári házsorainak közepén.

1471348_603669279691564_2107315606_n_gallery.jpg

Miért szép a Fidesznek ez az ufóleszállóhely stílus egy normálisan vezetett városban városképileg védett városrészben? Anyagigényesebb – erről gondoljon mindenki azt, amit akar.

A bejegyzés trackback címe:

https://decsilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2612708326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása