Décsi László blogja

Décsi László blogja

Repül a Bálna – Beékelődések

2017. augusztus 09. - decsilaszlo

 

Múltjukat tisztelő városokban a történelmi városnegyedeket elkülönítik, védik a modern irodai és a lakótelepi beépítésektől. Szép példa erre Sopron történelmi városmagja.

A Körútköze a XIX. század végét és a XX. század elejét idézi stílusharmóniában, amikor a feltörekvő polgárság kitelepedett a történelmi Pest (Nagycsarnok és Erzsébet tér között) falai közül. Modern épületek beerőltetése ide nemcsak ronda, hanem azok – ha kívül esnek a lakásfunkción – sokasodásával egyre jobban zavarják a lakóövezet életvitelét is. Célszerübb, ha példákkal szemléltetem a konkrét problémákat.

A Körútköze terézvárosi része a legkevésbé fertőzött. Néhány modern irodaépületet eldugtak mellékutcákba, ami általában nem hátrány. A MSZP volt Jókai utcai irodaháza azonban nem csak egy jellegtelen betontégla, hanem – ha az MSZP tömegpárt lenne – egy szúk és csendes utca forgalmát is túlterhelné.

Belső-Erzsébetvárost súlyosan érinti ez a probléma. Egy-két irodaház elhelyezését jól oldották meg, pl. a Kéthly Anna téren a modern épület egy térelválasztó jellegü kis parkot zár le, és jól megközelíthető mélygarázzsal ellátott. A Wesselényi u. 16. szám alá viszont leszállt egy UFO a történelmi zsidónegyed házai közé. Ez az épület, amely egy XX. század eleji lakóházat váltott fel, a Boráros tér és a Rákóczy-híd közötti Duna House apartman- és irodaépületei mellett mutatna jól.

central_udvar_1_1_800x600.jpg

A Miniszterelnökség Wesselényi u. 20-22. szám alatti épülete viszont egy városépítészeti erőszaktétel. Disszonáns a modern lábazat a Kazinczy utca történelmi macskakövezése közvetlen szomszédságában. Disszonáns a volt Székesfővárosi Cipész Ipartestület Székházának szecessziós épületével szemben. A helyben lakókat kiszorítva, jelentős parkoló- és járdaterületet foglal el.

A József- és az Erzsébetváros közös szégyenfoltja a Kálvin tér, eredetileg klasszicista lakóházakkal és a református templommal körbevett terület. Ide bezuhintottak egy igénytelenebb elektronikai üzemsor jellegü irodaház-együttest.

kalvin_ter_budapest_2005.jpg

kalvin_center_kalvin_tower_office_buildings_kalvin_square_budapest_district_v_20130612_budapest_121.jpg

A Moby Dick méretü katasztrófa azonban a Bálna, a ferencvárosi Duna-parton. Környezete klasszicista egyetemi épület és lakóházak. A Közraktárak, amely a XIX-XX. század fordulóján még müködő dunai teherkikötőre épült, ipari müemlék. Az üveghólyag most bekebelezi, szimpla alagsorrá degradálja. A hólyag Budáról, a Gellérthegyről nézve beletakar a Világörökség részévé nyilvánított pesti Duna-part látképébe, környezetéhez egyáltalán nem illeszkedve.

ba_lnavizrol_1.jpg

Nem beszéltem róla, mert külön téma a Calvin téri irodaházak, a Bálna felépítése során keletkezett számos zavaros jogi és gazdasági ügy. Remélem, felelőseiket el fogják számoltatni.

Miért súlyos hiba nem védeni nemzeti örökségünket? Hagyományainkat, múltunk szép eredményeit kihajítani engedni némi ingatlanfejlesztési haszonért egyenlő saját gyökereink irtásával, hazaszeretetünk fogódzóinak roncsolásával. Rendszeressé téve kitárja a kaput a nemzeti értékek iránt érzéketlen globalizmus előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://decsilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9512731196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása