Décsi László blogja

Décsi László blogja

Mi a különbség a Körút között?

2017. július 19. - decsilaszlo

Pestnek a Kiskörút és a Nagykörút közötti, a Nyugati tértől a Duna-partig húzódó sávját - hívjuk így: Körútköze - sajátos életvitel és ebből adódó problémák jellemzik, amelyek négy kerületet (VI, VII, VIII, IX) is érintenek.A bulinegyed (a híres-hírhedt West-Balkántól ) problémáiról nagyon jó összefoglalást ad Stummer János

címü bejegyzésében.

A Körútköze sajátosságai 2 tényezőből tevődnek össze.

  1. A XX. század elejére kiépült, zömében polgári társasházas városrészt nem tervezték sem jelentős irodaházak (pl. Miniszterelnökségi Hivatal), sem jelentős idegenforgalom befogadására. 
  2. A XX. század elején nem számoltak a mai autós forgalom méreteivel. Ezen városrész beépített, fejlesztési területekkel csak nagyon szükösen, többnyire bontásokkal rendelkezik. 

Napjainkban, a XXI.század elején ezekből több olyan probléma is adódik, amely markánsan, de legalábbis elsősorban a Körútköze problémája.

  1. A bulinegyed (népszerü elnevezéssel: a romkocsmák) idegenforgalma, amely be is vezette nemzetközi szinten ezt a városrészt főleg a kispénzü turisták körében. A Körútköze kiemelt rendészeti felügyeletet igényel(ne). A vendéglátóhelyek közterület-foglalásai több helyen a hétköznapi életvitelt (pl. babakocsi, megállók megközelítése) is gátolják. A kulturált idegenforgalmi tájékoztatást ugyanakkor csak a történelmi zsidónegyedben oldotta meg a hitközség.
  2. A XX. század elején épült mellékutcák szükek a jelenlegi forgalom és gépkocsitárolás  zökkenőmentes lebonyolítására. Az üres telkeket általában szállodák és irodaépületek .építésére értékesítik, a szükséges mértékü parkolóház-építésnek nemhogy a finanszírozása, hanem a szándéka se látszik. A P+R a fővárosban csak kezdeményekben van jelen, rendszerként nem.
  3. Itt a legproblematikusabb a kerékpárok és a járda használatára kifejlesztett jármüvek (pl. motoros roller) forgalma. A kerékpárosok gyakran tartják fel a jármüközlekedést, és mindegyik jármü szívesen használja az egész járdát akkor is, ha részükre külön sávot jelöltek ki. A rendőrség soha nem alkalmazza a KRESZ-t velük szemben, csa kisebbségük viselkedéséből lehet sejteni, milyen előírások vonatkoznak rájuk.
  4. Az idegenforgalom és a Pesten tanuló diákok erős táptalaja az illegális szobakiadásnak, sőt illegális hostel-ek létrehozásának, amellyel szemben a rendőrség és az önkormányzatok láthatóan tehetetlenek. Eredménye a köznek: romló közbiztonság és köztisztaság, adóhiány.

Még egy közös vonás jellemzi a Körútköze népét: mindezen gondok közös megoldása érdekében még senkit sem láttam szervezett formában fellépni.

A bejegyzés trackback címe:

https://decsilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9312672625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása